Concepte de Baza

   Ce este grafica pe calculator? Exista doua tipuri de imagini: vectoriale si matriciale.
      Imaginile vectoriale, ca cele compuse in Adobe Ilustrator, sunt alcatuite din grafice de functii. Fiecare obiect care apare in aceste imagini este matematic calculat si se obtine ca un grafic de dreapta, cerc, etc.
      Imaginile matriciale, ca cele create in Photoshop sunt alcatuite din mici patratele sub forma unei matrici. Aceste patratele se numesc pixeli.
      Rezolutia imaginii se refera la numarul de pixeli din imagine si este masurata in pixeli per inch. Daca rezolutia unei imagini este de 72, atunci intr-un patrat cu latura de 1 inch se vor gasi 72x72=5184 pixeli.
      Adancimea de culoare este masura numarului de biti necesari stocarii unui pixel. Aceasta determina cat de multa informatie este disponibila pentru culoare. Cu cat aici avem un numar mai mare cu atat varietatea de culoare pusa la dispozitie de sistemul de calcul este mai mare, asa incat acuratetea imaginii devine mai pronuntata. Cu cat acuratetea este mai mare, cu atat si apropierea de imaginea reala este mai mare.
      Pentru a exemplifica, un pixel cu adancimea de culoare 8 inseamna 2 la puterea 8 culori posibile pentru acest pixel, adica 256. Pe de alta parte, un pixel cu adancimea de culoare de 24 inseamna un numar de 16 milioane de culori posibile pentru acesta. Rezolutiile monitoarelor desemneaza numarul de puncte fizice create de fabricant inntr-un inch. La Macintosh acesta este de regula 72.
      Rezolutia de iesire(Output resolution) se refera la numarul de puncte per inch pe care le are dispozitivul de iesire, cum ar fi o imprimanta laser. Output resolution refers to the number of dots per inch (dpi) that output device, such as a laser printer reduces.

Fundamente in imagine

  • Imaginile sunt octeti organizati intr-un mozaic de patrate de diverse culori.
  • Imaginile sunt pixeli colorati dispusi pe ecran. Cand sunt marite acestea arata ca o colectie de patrate colorate fara nici o legatura intre ele. La diminuarea acestora, patratele se intrepatrund dand impresia unei fotografii realiste obisnuite.


mai mult>

 

  • Harta Site-ului